BoekenSpot op Boekblad.nl

22 mei 2017
Deel dit bericht

Vandaag op de website van Boekblad, hét vakblad voor de boekenbranche, een artikel over BoekenSpot. We willen ook graag samenwerken met uitgevers. Want álle auteurs, met of zonder uitgever, verdienen een breed lezerspubliek!

Lees het artikel op Boekblad of hieronder:

BoekenSpot is nieuw platform voor auteurs

Enno de Witt | 22 mei 2017

Wie als auteur zijn werk onder de aandacht wil brengen kan sinds kort ook terecht op BoekenSpot, een initiatief van auteur en journalist Reinold Vugs en compagnons René en Sander Knijnenburg.

Vugs is sinds 2000 zelfstandig journalist en publiceerde bij gevestigde uitgeverijen, voor hij in 2009 zijn boeken in eigen beheer begon uit te geven: ‘Ik dacht: ik ben een ondernemende journalist, dan moet ik ook een ondernemende auteur worden.’ Wat daarbij ook meespeelde is dat auteurs voor hun inspanningen met een fooi worden ‘beloond’, wat ook niet anders kan gezien de huidige bedrijfskolom. Áls ze al aan de bak komen. ‘In Nederland willen honderdduizend mensen een boek publiceren, uitgeverijen hebben daar gewoon niet altijd ruimte voor, ook niet als het een goed boek is.’

Vugs liep al een aantal jaren met het idee rond: ‘Ik merkte dat een auteur bijna nooit zelf aan de knoppen draait. Bij BoekenSpot is hij de baas en regisseur. Hij bepaalt wat hij hoe wanneer wil laten zien.’ Dat is volgens Vugs ook een onderscheid met veel andere platforms.  BoekenSpot is nadrukkelijk geen uitgeverij, meer een online etalage voor schrijvers en boeken.

Het platform biedt schrijvers de mogelijkheid om vijf titels te presenteren, inclusief links naar verkoopkanalen. Ze krijgen een eigen beveiligde pagina, waar ze zelf dingen op kunnen veranderen. Meer boeken, bij een groter oeuvre, zijn ook mogelijk, maar dan zonder cover. ‘We adviseren altijd om minstens één hoofdstuk van een boek online te zetten’, zegt Vugs, ‘en liefst twee of drie. Belangrijk zijn ook op inhoud gebaseerde tags. Als ik een boekhandel binnenloop met een bepaalde titel in mijn hoofd kom ik altijd met meer boeken naar buiten, die ik nog niet kende. Zo moet het ook gaan werken. Auteurs moeten ook zorgen dat hun boeken leverbaar zijn. Is dat niet het geval, dan is dat een afknapper voor de lezer.’

‘We discrimineren daarbij niet’, zegt Vugs. Auteurs die in eigen beheer uitgeven zijn net zo welkom als schrijvers die bij een gevestigde uitgeverij zitten: ‘Daar krijgen van de honderd auteurs hooguit tien grote namen veel aandacht. De rest kan heel goed van onze diensten gebruik maken. Van de auteurs die zich bij ons melden zit een meerderheid al bij een uitgeverij.’ Hij hoopt dat uitgeverijen zelf de samenwerking met hem aan willen gaan: ‘Daar kunnen ze dan met hun auteurs afspraken over maken. Wij steken graag de hand naar ze uit. Ik ga ook zeker contact met ze opnemen.’

Hoewel BoekenSpot zich in de eerste plaats richt op promotie, worden ook andere diensten als redactie en ontwerp aangeboden. Daarvoor beschikt Vugs over een netwerk van specialisten: ‘Wanneer een auteur worstelt met bijvoorbeeld een foto kunnen wij hem in contact brengen met een fotograaf. Wij kunnen in principe alles, maar we zijn vooral een laagdrempeligeintermediair tussen schrijvers en lezers.

Tot op heden hebben zich 24 auteurs met 55 titels gemeld, Vugs streeft voor dit jaar naar enkele honderden leden. Het verdienmodel is gebaseerd op de net geen vijftig euro die een jaarabonnement kost. Promotie voor het platform gaat via free publicity en sociale media, auteurs wordt verder gevraagd om binnen hun eigen netwerken als ambassadeurs op te treden.


Meer nieuws